Friday, December 18, 2009

...όμορφες κι εύκολες!





...όμορφες κι εύκολες!

Εἰθισται να ανταλλάσσουμε κάρτες τις μέρες των ...εορτών!
Καρτούλες όμορφες καλοφτιαγμένες με διάφορα θέματα σχετικά με τους μύθους και τις δοξασίες των Χριστουγέννων.
Ένα όμορφο μοτίβο είναι το αρκουδοπούρναρο! Έτσι το λέγαμε στο χωριό μου. Στις πόλεις, που κατέβηκα αργότερα, οι δυτικοτραφέντες, μοντέρνοι, αστικοποιηθέντες χωρικοί το έλεγαν γκυ!
Το γκυ ή γκι - όπως και να το γράψεις ξενόφερτο είναι το όνομά του- έχει ωραία γυαλιστερά φύλλα με καμπυλωτές εσοχές στο περίγραμμά τους και κορυφές στην τομή των εσοχών χωρίς αιχμηρό ...αγκάθι!

Άλλο μοτίβο είναι οι καμπανούλες!
Συχνά είναι και τα αγγελούδια, τα κεριά, τα πέταλα για καλή τύχη, τα στολισμένα δέντρα και φυσικά ο γεράκος με τα άσπρα γένια που λάνσαρε η ...κόκα κόλα! ... θα τα δείτε όλα αυτά στις χριστουγεννιάτικες κάρτες!
Α, ...αγαπημένη εικόνα είναι και τα χιονισμένα τοπία! Επίσης το έλκυθρο με τους ταράντους και τον ...Σάντα Κλάους!

Όλα είναι ξενόφερτα! Άλλωστε και η ανταλλαγή καρτών (ταχυδρομικών καρτών, καρτ-ποσταλ) είναι ξενόφερτη σηνήθεια.

Χμ, ...και το δέντρο είναι ξενόφερτο, κι η γαλοπούλα, κι όλα σχεδόν όσα τις μέρες των χριστουγέννων στολίζουν το χώρο, νοστιμίζουν το τραπέζι ή ...αγάλλουν την ακοή μας!

Κατά τα άλλα έχουμε ελληνική κουλτούρα!

Τέλος πάντων! Αυτά ας τα αφήσουμε για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα καταπιαστεί να ξεμπλέξει τι είναι ελληνικό και τι ξένο.

Όλες αυτές τις εικόνες εύκολα μπορεί κανείς να τις φτιάξει μόνος του στον υπολογιστή!

Δεν είναι δύσκολο! Υπομονή θέλει και ένα πρόγραμμα ....το : Photoshop!

Ξεκινήστε σήμερα κατεβάζοντας ένα ...photoshop, (σπασμένο) κι ύστερα βρείτε -ψάχνοντας στο google - έναν Photoshop tutorial!
Μάθετε πρώτα τα βασικά και μέχρι του χρόνου τα Χριστούγεννα ....πιστεύω πως θα καταφέρετε να φτιάξετε την πρώτη σας κάρτα.

Θα σας έλεγα να σας μάθω εγώ,...αλλά ούτε κι εγώ ξέρω να χρησιμποιώ το πρόγραμμα πολύ καλά!
Απλώς , επειδή ξέρω να ζωγραφίζω... τα φτιάχνω με το ποντίκι στην οθόνη όπως θα τα έφτιαχνα με το πινέλο στο μουσαμά ή στο χαρτόνι, χωρίς να χρησιμοποιώ τα σχετικά εφφέ και τις άλλες ευκολίες του προγράμματος.
Εσείς όμως μπορεί και να τα καταφέρετε ...πιο καλά από μένα. Δοκιμάστε!

Αν πάλι βαριέστε, στείλτε μια κάρτα από τις δικές μου! Είναι δωρεάν! Στείλτε την όπου θέλετε! Ακόμα και στην πεθερά σας!

Άντε και καλά Χριστούγεννα!






No comments: